TAFE35: palotajátékok, aukció és dixielandmuzsika

A szentendrei Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár rendezvényeivel aktív résztvevője volt annak a kulturális pezsgésnek, ami a rendszerváltást megelőzte Magyarországon. Érdekesség, hogy a nyolcvanas években a PMKK szervezésében rendezték meg a a Tavaszi Napokon kívül a Visegrádi Palotajátékokat is, illetve a művelődési központ adott helyet az antik metszetek és metszetes könyvek első országos árverésének, melyet az Állami Könyvterjesztő Vállalat antikvár csoportja rendezett.

 

A Visegrádi Palotajátékokat 1985-ben indította el a szentendrei székhelyű Pest Megyei Művelődési Központ és Könyvtár. A rendezvénysorozat jelentős turisztikai látványossággá nőtte ki magát, és máig nagy népszerűségnek örvend, bár 1992 óta már mások rendezik. A helyszín – Károly Róbert, Nagy Lajos, Zsigmond, majd Mátyás király palotája, az alsóvár és a fellegvár, a Salamon-torony, valamint az épületeket, épület-maradványokat övező gyönyörű természeti kép – kiváló díszletet biztosított a történelmi játékokhoz.

 

Az 1987-es Tavaszi Napok programjából láthatunk itt egy részletet az eredeti videofelvételek alapján. A debreceni Dixieland Band a „napfényes New Orleans muzsikáját” hozta el Szentendrére.

Forrás: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár helytörténeti gyűjteménye, https://pemete.blog.hu/

Fotó: http://www.palotajatekok.hu/